CALCUL ACTUARIAL PROVIZION
CALCUL ACTUARIAL PROVIZION
Finalul de an aduce provocări specifice în ceea ce privește raportarea financiară. În cazul societăților la nivelul cărora există încheiate contracte colective de muncă, una dintre nevoile de raportare financiară este cea referitoare la constituirea provizioanelor pentru pensii/beneficii acordate angajaților.
Cui se aplică?
Fie că aplică cerințele de raportare conform OMFP 1802 din 29 decembrie 2014 sau cele conform Ordinului Nr. 2844/2016 din 12 decembrie 2016, respectiv IAS 19, o entitate va constitui provizioane pentru pensii sau pentru alte beneficii ale angajaților atunci când are prevăzută prin actul constitutiv sau contractul de muncă obligaţia achitării unor astfel de sume (de ex. cele cu titlu de pensie, după ce angajații au părăsit entitatea).
La ce se referă acest provizion?
Beneficiile angajaților includ:
- beneficiile pe termen scurt ale angajaților, dacă se așteaptă să fie plătite integral în termen de 12 luni de la sfârșitul perioadei de raportare anuală în care angajații prestează serviciile în cauză (de ex pentru neefectuarea unor concedii, participări la profit, prime, beneficii nemonetare precum mașină, telefon, locuință de serviciu etc)
- beneficii postangajare, precum: cele de pensionare și alte beneficii postangajare (cum ar fi asigurările de viață postangajare și asistența medicală postangajare)
- alte beneficii pe termen lung ale angajaților, cum ar fi: absențe remunerate pe termen lung, precum concediile pentru vechime în serviciu sau concediile sabatice; jubilee sau alte beneficii legate de vechimea în serviciu precum și indemnizații pentru invaliditate pe termen lung și
- compensații pentru încetarea contractului de muncă.
Cum vă putem ajuta?
Contabilizarea de către o entitate a unor astfel de provizioane presupune parcurgerea următorilor pași:
- identificarea tuturor beneficiilor și obligațiilor eligibile conform reglementărilor aplicabile, cuprinse în CCM
- estimarea prin utilizarea unei tehnici actuariale și anume, metoda unităților de credit proiectate, a costului final generat pentru entitate de beneficiul pe care angajații l-au câștigat în schimbul serviciului lor în perioada curentă și în perioadele anterioare.
- actualizarea acelui beneficiu, pentru a determina valoarea actualizată a obligației privind beneficiul determinat și costul serviciului curent
OMFP respectiv, IAS 19 încurajează entitățile să implice un specialist în evaluarea obligațiilor privind beneficiile postangajare.
Vă putem sprijini în procesul de identificare și cuantificare prin calcul actuarial al acestor provizioane, asigurându-vă de disponibilitatea noastră pentru a purta discuții de clarificare cu auditorul independent al entității, dacă va fi cazul.
Pentru mai multe detalii și o ofertă personalizată, vă stăm cu plăcere la dispoziție atât prin intermediul partenerilor Darian cu care păstrați legătura în mod constant, cât și prin responsabilul direct:
ANDREEA SUCIACHI |
Partner |
T: +40264438033 | M: +40731707071 |
E: andreea.suciachi@darian.ro | www.darian.ro |
Darian DRS în numere:
APELEAZĂ LA NOI
PENTRU CĂ:
- Avem experiență în toate industriile și înțelegem provocările cu care te poți confrunta din punct de vedere contabil și fiscal.
- Te putem asista pe întreg parcursul implementării raportării SAF-T, de la analiza datelor disponibile din punct de vedere cantitativ și calitativ și până la generarea și depunerea declarației SAF-T D406.