Revin la un articol scris în urmă cu aproape un an, în legătură cu pericolul unor politici globale protecționiste, a căror pusee vor putea constitui triggerul unor tulburențe economice globale.
Politica protecționistă a administrației Trump, care se manifestă recent prin intenția de a majora taxele la importul de oțel și aluminiu, nu face decât să provoace o escaladare a unor tensiuni în relațiile comerciale și confirmă spusele unui prieten american, citez: ”Nu știu ce face Trump, dar sigur enervează multă lume”.

Ca răspuns la aceste politici și în urma scandalurilor de manipulare a companiilor de social – media, UE ia în considerare să aplice o taxă de 3% pe veniturile corporațiilor digitale americane (GAFA).
Acest război va implica și o altă mare putere comercială, China, puternic afectată de intenția de impunere a unor taxe suplimentare de 50 mld la importuri și limitarea investițiilor chineze în companii americane, în special din industria tehnologiei.

Dacă deciziile americane vor fi luate, efectele vor fi suportate în special de marile țări producătoare europene din afara UE, cum sunt Rusia, Ucraina, Turcia, care vor invada cu aceste produse piețele din vecinătate și evident, Europa de Est. Astfel, va exista o presiune suplimentară și pe producătorii români, Sidex și ALRO Slatina.
Nici piețele de capital nu au rămas impasibile la astfel de vești. Reacția Dow Jones Industrial Average: a scăzut rapid, cu 730 puncte, ceea ce confirmă, încă o dată, că acestea nu agreează războaiele comerciale și nici semnalele ce anticipează o creștere a dobânzilor de referință.

Este bine știut că politicile protecționiste nu pot salva pe termen lung industrii neperformante și locuri de muncă, așa că a fost binevenită recenta poziție a președintelui UE, Donald Tusk, citez: ”Promovați comerțul, nu războiul”.

Ne confruntăm azi cu începutul unui război comercial asimetric: pe de o parte taxe pentru oțel și aluminiu cu impact asupra industriei grele, respectiv economii din țări în curs de dezvoltare și taxarea companiilor digitale și a investițiilor chineze, respectiv cu influențe asupra primelor două economii ale lumii.

Dacă alăturăm fragilitatea piețelor de capital inflamate prin astfel de știri, cu foarte probabila majorare a ratelor dobânzilor, avem de-a face cu un coctail cu mare potențial exploziv, pe care ar trebui să îl evităm.